Microsoft wil uitrol W10 October 2018 Update hervatten na verhelpen verwijderbug

Microsoft wil na een pauze van enkele dagen de Windows 10 October 2018 Update opnieuw vrijgeven. Een nieuwe build moet voorkomen dat gebruikers weer met het verwijderen van bestanden in de Documenten-map te maken krijgen.

In het changelog van buildversie 17763.55 van Windows 10 versie 1809, oftewel de Windows 10 October 2018 Update, geeft Microsoft uitleg over de bug. Het ging om een timingbug die in specifieke gevallen voortijdig profielen van gebruikers verwijderde. In een verdere uitleg verduidelijkt Microsoft dat dit gebeurde als gebruikers Known Folder Redirection toepasten, maar er nog bestanden in de oude map aanwezig bleven.

Bij Known Folder Redirection verwijzen onder andere de mappen Desktop, Documents, Pictures niet meer naar de standaardlocatie op c:\users\username\<mapnaam> maar naar een nieuwe locatie. Bij de vorige Windows 10-versie lieten gebruikers weten dat daardoor soms lege kopieën van mappen konden ontstaan. Microsoft wilde dit verhelpen met de October 2018 Update door die duplicaten te verwijderen. Nog aanwezig bestanden in die 'oude' mappen werden echter ook verwijderd.

Volgens Microsoft was het aantal gevallen klein, een honderdste van een procent van de installaties van Windows 10 October 2018 Update. Ook claimt het bedrijf verwijderde bestanden bij gebruikers terug te kunnen halen. Gedupeerden moeten daarvoor contact opnemen met de klantenservice van Microsoft. Het bedrijf geeft echter aan geen garanties te kunnen geven dat verwijderde data daadwerkelijk hersteld kan worden.

Om herhaling van ernstige bugs in de toekomst te voorkomen, voegt Microsoft de optie toe aan zijn Windows Insider Feedback Hub om een indicatie van de impact en ernst van aangetroffen problemen te geven.

Vorige week zagen gebruikers tot hun schrik dat ze bestanden uit hun Documenten-map kwijt waren na het doorvoeren van de Windows 10 October 2018 Update. In het weekend besloot Microsoft daarop de uitrol tijdelijk stop te zetten om de problemen te onderzoeken.

Microsoft werkt er nu naartoe om de uitrol van de Windows 10 October 2018 Update weer te hervatten. Het bedrijf meldt dit te doen na er zeker van te zijn dat er geen verdere negatieve impact op gebruikers is. De update is als buildversie 17763.17 vrijgegeven aan Windows insiders die vanaf een eerdere Windows-versie komen. Wie al op Windows-versie 1809 zat, krijgt de fix met buildversie 17763.55, volgens Microsoft.

Update, 12.00: Verduidelijkt dat Microsoft de uitrol hervat heeft voor Insiders en deze breed wil starten als zich geen verdere problemen voordoen.


https://tweakers.net/nieuws/14...